Sitemap Doğrulama

Başlamak için yukarıdaki alana bir web sitesi girmelisiniz.

Site Haritası, web sitenizdeki tüm sayfaları listeleyen bir xml dosyadır. Sitemap ile birlikte arama motorları, web sitenizin tüm içeriğini bir bakışta görebilir. Hatta Google, bu sayede (yeni) içeriğinizin daha hızlı keşfedildiğini onaylamaktadır. Son güncellenme tarihleri ile birlikte tarama bütçenizi böylece optimize edebilirsiniz.

Yukarıda yer alan online araç ile site haritanızın başarılı bir şekilde getirilip getirilmediğini (200 OK = Başarılı), kodlama türünü ve URL sayısını tek tıkla zahmetsizce görebilirsiniz.

XML Sitemap - Site Haritası Nedir?

Site haritası, Google ve Bing gibi arama motorları için sayfalarınızın, resimlerinizin ve videolarınızın konumlarını kolayca gösteren bir belgedir. Bu belgede, arama motoru dizininde görmek istediğiniz sayfaların, görsellerin ve videoların URL'lerini yerleştirirsiniz. Bu genellikle bir web sitesinin tüm URL'lerinin bir XML site haritasında bulunamayacağı anlamına gelir. XML site haritası oluştururken yönergeleri takip etmek önemlidir. Bunu düzgün bir şekilde yaparsanız, yeni veya değiştirilmiş dosyalar (sayfalar, videolar vb.) daha hızlı keşfedilecektir. Noindex olan sayfaları site haritanıza asla yerleştirmeyin!

Örnek bir XML Site Haritası

Çoğu modern CMS sisteminde bir XML site haritası otomatik olarak oluşturulur. Bunu şu adrese giderek keşfedebilirsiniz: web-sitesi.com/sitemap.xml. Örnek bir site haritasının kaynak kodları aşağıda paylaşılmıştır.

<?xml version=“1.0″ encoding=”UTF-8″?
<urlset xmlns="https://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″>
<url>
<loc>https://www.bdp.org.tr</loc>
</url>
<url>
<loc>https://www.bdp.org.tr/seo-nedir/</loc>
</url>

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Bir XML site haritasını biçimlendirmeye başladığınızda, en azından aşağıdaki unsurları içermesi önemlidir:

  • XML başlığı: 1.0 sürümündeki site haritasının standart yönergelere göre yazıldığını gösterir. Kodlama parçası, hangi karakter kodlamasının kullanıldığını gösterir. Bu durumda, UTF-8'dir (Google tarafından anlaşılan bir standart).
  • URL seti: URL'lerin xml standardına göre yazıldığını gösterir.
  • Bireysel URL'ler (loc): URL'lerin tam adresini belirtir.

İsteğe bağlı öğeler:

  •  Lastmod: Bir belgenin en son ne zaman değiştirildiğini gösterir ( <lastmod>2024-05-19T00:23:20+03:00</lastmod>).
  •  Priority: 0 ila 1 arasındaki önceliği belirtir
  • Changefreq: içerik parçasının ortalama olarak ne sıklıkta değiştiğini gösterir (saat, gün, hafta)

Bu isteğe bağlı öğeleri artık Google desteklememektedir. Ancak Bing, Yandex ve Yahoo! gibi arama motorları tarafından dikkate alınır.

Site Haritası Pingleme Google URL

Google, XML site haritanızı web sitenizi okuduğu (taradığı) sıklıkta görüntülemez. Yeni değişiklikleri daha hızlı bildirmek istiyorsanız, site haritanıza ping atabilirsiniz. Bunu tarayıcınıza aşağıdaki URL'yi girerek yapabilirsiniz:

https://www.google.com/ping?sitemap=https://www.bdp.org.tr/sitemap.xml

Ya da buradaki online aracımızı kullanabilirsiniz. Yakın zamanda bir Google çalışanı bu işlemin indeksleme sürecini hızlandırabileceğini belirtti, yani hala işe yarıyor! Bing sitemap url artık desteğini çekmiştir.