SEO trendlerini sürekli olarak takip etmek, içerik yazarları için bazen ciddi zorluklar yaratıyor… Google şirketi çekirdek güncellemeleri haricinde bu konular hakkında detaylı açıklama yapmadığı için her güncellemenin net ve kesin sonuçlarını (nedenlerini) paylaşmıyor. Algoritmaları ve güncellemeleri analizlerini genellikle SEO uzmanlarını tespit etmeye çalışır. Belirli bir güncellemenin arama sonuçlarını nasıl ve neden etkilediğini keşfetmek için biraz zaman gerekir.
İçerik pazarlamasının potansiyel müşteri oluşturmak için bu kadar cazip bir kanal olmasının başlıca nedenlerinden biri de ölçeklenebilir olmasıdır. Google’da ilk üç sırada yer alan içerikler üretirseniz size “süresiz olarak” hatrı sayılır trafik sağlayacaktır.
Ne yazık ki, mevcut içeriğinizi arama için optimize etmiyorsanız durum böyle olmayacaktır. Her büyük güncellemede, blog yazılarınız gerilere düşebilir ve kaybolabilir.
Bu makalede, mevcut içeriğinizi en son en iyi SEO uygulamalarına uygun hale getirmek için nasıl optimize edebileceğinize uzun uzun ele alacağız!
1. Çabalarınıza Öncelik Verin
Elinizde nispeten küçük bir mevcut içerik stoğu olsa bile, optimizasyondan yararlanma olasılığı en yüksek olan parçalara öncelik vermek genellikle iyi bir fikirdir.
Bu adımı ilk temizlik çalışması olarak düşünün. Tüm içerik parçalarınızın denetimini yapacak ve her bir makaleyi burada size vereceğimiz bir dizi kritere göre değerlendireceksiniz.
Sonuçlara göre, kapsamlı bir revizyondan en fazla fayda sağlayacak içerik parçalarını belirleyebileceksiniz.
İlk adım, bir elektronik tablo oluşturmak ve bu tabloyu içerik istikrarınızı oluşturan her bir gönderinin listesiyle doldurmaktır.
Daha sonra, her bir girişi bu makalenin geri kalanında tartıştığımız 6 adıma göre değerlendirecek ve ona birden beşe kadar bir puan vereceksiniz. Bu değer, makalenin bulunduğu yer ile söz konusu metrik için olmasını istediğiniz yer arasındaki boşluğu temsil eder.
Mesela:
- “Üçüncü Taraf SEO Denetleyicisi” için 5 puan, aracın çözülmesi gereken çok sayıda sorunu ortaya çıkardığı anlamına gelir.
- “Mevcut Anahtar Kelime Kullanımı” için 2 puan, makalenin anahtar kelimelerinden ve bunların sayfadaki yoğunluğundan memnun olduğunuz anlamına gelir.
- “Dahili Bağlantı” için 5 puan, içeriğin dahili bağlantılar için ideal olduğu ve şu anda hiç bağlantı bulunmadığı anlamına gelir.
- “İçerik Uygunluğu” için 3 puan, makalede alıntılanan bazı gerçeklerin ve istatistiklerin güncelliğini yitirdiği ve yeni araştırmalar yapılması gerektiği anlamına gelir.
- “Arama Amacı” için 5 puan, makalenin içeriğinin bir arama amacı nedeniyle uyumlu olmadığı anlamına gelir.
“Görsel Optimizasyonu” için 1 puan, sayfadaki görsellerin hiçbirinin SEO için optimize edilmediği anlamına gelir.
2. Üçüncü Taraf SEO Denetleyicisi Kullanın
Piyasada tahmininizden çok daha fazla üçüncü taraf SEO denetleyicisi bulunuyor. Bazıları buradaki gibi ücretsiz; bazıları da şuradaki gibi oldukça cazip ve uygun fiyatlıdıri.. Tabii bazı online seo araçları, dudak uçuklatan rakamlarla da pazarlanıyor.
Hangi aracı tercih ederseniz edin, bu adımdaki amacınız sayfanızdaki kolayca düzeltilebilir teknik sorunları belirlemektir.
Bir sayfa içi SEO denetleyicisinin sizin için işaret edeceği tipik şeyler şunlardır:
- Sayfanın başvurduğu CSS dosyalarının sayısı
- Sayfanın meta bilgileri ne kadar iyi kullandığı
- Google’ın sayfayı taramasının ve içeriğini dizine eklemesinin ne kadar kolay olduğu
- Sayfanın URL’sinin SEO için optimize edilip edilmediği
Bunlar ve diğer birçok yapısal sorun, sayfanızın SEO sıralaması üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Neyse ki bunları tespit etmek ve düzeltmek nispeten kolaydır.
Bir örneğe bakalım.
Aura’s, ücretsiz bir sayfa SEO denetleyicisi kullanarak şirketlerinden birinin genel SEO “hazırlığını” değerlendirdi. (blog yazıları bknz.)
Kaynak: goaura.com
Aşağıdaki ekran görüntüsünden de görebileceğiniz gibi, sayfanın 5 farklı yönü değerlendirildi ve bir yüzde puanı tahsis edildi. Bu sayfa için Aura, meta bilgi gibi küçük sorunları düzeltmek için gereken iş miktarının neredeyse hiç olmadığını düşünmektedir.
3. Mevcut Anahtar Kelime Kullanımınızı İyileştirin
Bu adımda, analiz edilen içerik parçasının çok spesifik anahtar kelimeler için sıralanacak şekilde yazıldığını varsayacağız. Ayrıca, içerik ekibinin aklında belirli bir anahtar kelime hedefi olduğunu, araştırmalarını yaptığını ve yazarı buna göre bilgilendirdiğini varsayacağız.
Belirli bir makale için durum böyleyse, bu adım için yalnızca söz konusu anahtar kelimelerin makalede nasıl kullanıldığını değerlendirmeniz gerekir.
Kısa bir ipucu: Belirli bir gönderinin kapsaması gereken anahtar kelimelere ilişkin hiçbir kayıt yoksa, makalenin başlığına bakın. Çoğu durumda, anahtar kelimeleri yazının başlığında tespit etmek çok kolay olacaktır.
Belirli bir içerik parçasının anahtar kelime kullanımının nasıl analiz edilip optimize edilebileceğine dair bir örneğe göz atalım.
Transparent Labs’ın şu başlıklı yazısına bir göz atın: “Transparent Labs Makro ve Kalori Hesaplayıcı.”
Kaynak: transparentlabs.com
Yazının başlığından ve içeriğinden, makalenin “makro ve kalori hesaplayıcı” anahtar kelimesini hedeflediği açıkça anlaşılıyor.
Bu arada, Ahrefs’e göre, yazı şu anda bu anahtar kelime için 11. sırada yer alıyor. Yani iyileştirme için kesinlikle yer var.
Sitenin içerik ekibi artık sayfayı ideal anahtar kelime kullanımına göre optimize etmek için aşağıdakileri yapmayı hedefleyecektir:
- Anahtar kelimenin sayfanın başlığında mümkün olduğunca erken kullanıldığından emin olun.
- Anahtar kelimeyi açılış cümlesinde veya paragrafında en az bir kez kullanın.
- Anahtar kelimenin sayfanın HTML “başlık” etiketinin başında kullanıldığından emin olun.
- Anahtar kelime sayfada yeterli yoğunlukta olmalıdır. Uzmanlar şu anda bir anahtar kelimenin her 100-200 kelimede bir kez kullanılması gerektiği konusunda hemfikir.
- Anahtar kelime doldurmaktan kaçının. Sayfa başlığında veya gövde içeriğinde anahtar kelimeyi aşırı kullanmayın. Keyword stuffing spamı yapmayın!
4. Dahili İç Bağlantıları kullanın
Kendi içeriğinize bağlantı vermek, özellikle de sitenizde çok sayıda makale varsa, Neil Patel’in “SEO güç tekniğidir.”
Kendi içeriğinize bağlantı vermenin en önemli SEO faydalarından biri web sitenizin tamamında sıralama potansiyelini dağıtır . Bu, Google’ın tüm alan adınıza ilişkin algısını artırmak için basit ama oldukça etkili bir taktiktir.
İç bağlantı terimi roket bilimi olmak zorunda değildir. En iyi uygulamalar nispeten bariz olması gereken şeylere odaklanma eğilimindedir. Mevcut içeriğinizi gözden geçirirken, makalenin gövdesinden diğer blog yazılarına bağlantı vermek için mümkün olduğunca çok fırsat arayın.
Sitenizde dahili bağlantılar oluştururken aklınızda bulundurmanız gereken 2 nokta var;
- Bağlantı metninde hedef sayfanın anahtar kelimesini kullanın.
- Yalnızca süper alakalı içeriklere bağlantı verin. Sırf bağlantı vermiş olmak için bağlantı vermeyin. Kullanıcınızın dikkatini düşük değerli bir bağlantıyla sayfanızdan uzaklaştırmak ve yanlışlıkla sitenizdeki oturumlarını sonlandırmak istemezsiniz.
Adbadger’ın gönderisi Amazon ACoS bu iki yönergeyi göz önünde bulundurarak dahili bağlantıların nasıl uygulanacağına dair çok iyi bir örnektir. Toplamda bu parça, her biri uygun bir bağlantıya sahip ve her biri oldukça faydalı içeriğe sahip altı dahili sayfaya bağlantı veriyor.
Kaynak: adbadger.com
5. İçerik Alaka Düzeyini Kontrol Edin
Eski gönderilerinizden bazıları güncel olmayan istatistikler ve gerçekler içeriyorsa, okuyucularınız nezdinde güvenilirliğinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu bile, içeriğinizin uygunluğunu sık sık denetlemeniz için yeterli bir neden olmalıdır.
Burada, içerik optimizasyonunun bu yönünü 2 kat daha önemli kılan çok gerçek bir SEO sorunu da var.
Çoğu zaman web siteleri, bir noktayı kanıtlamak için yeni ve güvenilir bilgiler sağlayan gönderilere bağlantı verir.
Bu gelen bağlantılar (geri bağlantılar olarak da adlandırılır) SEO’nun inanılmaz derecede önemli bir yönüdür ve birçok içerik pazarlamacısı, sosyal yardım kampanyaları aracılığıyla gönderilerine aktif olarak bağlantı talep eder.
İçeriğinizi, özellikle de harici sitelerin referans verdiği bölümleri güncel tutarak bu geri bağlantıları kaybetme riskini önemli ölçüde azaltmış olursunuz. SEO dünyasında bu bağlantılar altın tozu gibidir ve içerik pazarlamacıları bunların kaybolmaması için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır.
6. Arama Amacı ile Hizalanmış İçerik
Arama niyeti SEO’da nispeten yeni bir kavramdır, bu nedenle eski blog yazılarının bunu dikkate almamış olması çok muhtemeldir.
“Arama amacı veya niyeti”, Google’ın bir kullanıcının belirli bir aramayı tam olarak neden yaptığını anlama yeteneğini ifade eder. Esasen, arama motorunun bu bilgilerle ne yapacaklarını anlama becerisini ifade eder.
Arama amacının ikinci kısmı, Google’ın arama yapan kişinin amacıyla eşleştirebilmesi için içeriğinizde belirli sinyalleri aramasını içerir.
4 (Dört) çeşit arama amacı olsa da, bunlardan yalnızca ikisi bu makalede ele aldığımız içerik türüyle ilgilidir. Sonuç olarak, içeriğinizi yalnızca “bilgilendirici” ve “ticari” aramalar için optimize etmekle ilgileneceğiz. Dört arama amacı türü hakkında daha fazla bilgi için Yoast tarafından yazılan bu makaleyi inceleyebilirsiniz.
Bilgilendirme Amaçlı
Kullanıcılar belirli bir konuda eğitim almak istediklerinde bilgilendirme amacı taşırlar. Ya da çok spesifik bir soruya yanıt aradıklarında.
Mevcut içeriğinizi bu aramalara uygun hale getirmek için aşağıdakileri yapın:
- Gönderinizin başlığında ve içerik genelinde “nasıl yapılır”, “yeni başlayanlar için rehber” ve “kaç tane” gibi sinyal terimleri kullanın.
- Makalenin alt başlıkları zaten son derece açıklayıcı ve net değilse bunları yeniden yazın.
- Makalenin içeriği bu değişikliğe uygunsa, yapısını adım adım bir listeye dönüştürmeyi düşünün.
Ticari Amaç
Kullanıcılar, ihtiyaçlarını karşılayacak bir ürün ararken ticari amaç güderler. Para harcamaya hazırdır, ancak henüz hangi ürünü satın alacağından %100 emin değildirler. Bu yüzden yardım için Google’a başvuruyorlar.
Siteniz belirli ürünlerle ilgili incelemeler sunuyorsa, bu sayfaları inceleyerek içeriklerinin ticari amaca uygun şekilde optimize edildiğinden emin olmanız çok önemlidir.
Sayfanızın ticari amaçla içerik sunduğunu göstermenin en iyi yolu, “en iyi 10”, “vs”, “alternatifler” ve “inceleme” gibi sinyal terimlerini içerecek şekilde yeniden yazmaktır. Bu terimler makale başlığında ve tüm içerikte kullanılmalıdır.
7. Görselleri Arama İçin Optimize Edin
Google, sayfanızın sıralamasını belirlerken yalnızca metne bakmaz; metin içindeki görselleri optimize etmek de çok önemlidir.
İşleri basit tutmak için Google, kullanıcılarına sundukları içerik hakkında olabildiğince çok şey bilmek ister. Bu, sıralama felsefelerinin önemli bir parçasıdır.
Bir görselin tam içeriğini yorumlamalarına yardımcı olacak teknolojinin yokluğunda, Google bu amaçla meta bilgilere güvenir. Ve burada onlara ne kadar çok bilgi verebilirseniz, sayfanın sıralaması için o kadar iyi olur.
Ayrıca, görsel optimizasyonu, görselin kendisinin Google’ın “Görsel” sonuçları bölümünde bir sonuç olarak görünme şansını artırmaya yardımcı olur. Bu, sayfanız için çok önemli bir trafik kaynağı olabilir.
Görüntü optimizasyonunun en iyi uygulamalarına bir göz atalım:
- Eğer kullanıyorsanız, görselleri sitenizin XML site haritasına ekleyin.
- Görselinizi çevreleyen metnin (başlıklar ve normal gövde metni) görselin içeriğiyle alakalı olduğundan emin olun. Google, görselin ne gösterdiğini belirlemeye çalışırken yakınındaki text’lere bakar.
- Sayfanın HTML’sinde resim niteliklerini doğru şekilde doldurun.
- Dosya adında görüntünün ayrıntılı bir açıklamasını kullanın: “Photoshop_vs_canva_comparison.PNG”
- Görselin “alt” etiketine de aynı derecede bilgilendirici bir açıklama yazın. Bu, doğal dille doldurabileceğiniz bir HTML etiketidir, bu nedenle net ve açıklayıcı bir şeyler yazın.
- Yükleme süresi açısından, doğru görüntü formatını kullandığınızdan emin olun. Bunu yapmak görüntü boyutlarını ve sayfanın yüklenme süresini önemli ölçüde azaltabilir. SEO tarafında büyük etki yaratır.
- JPEG görüntüleri sıkıştırmayı unutmayın. Her zaman görüntünün kalitesinden gözle görülür şekilde ödün vermeyen en küçük dosya boyutunu yüklemeye çalışın.
Kapanış ::
Bu ipuçlarından herhangi birini başarıyla uygulamak için SEO uzmanı olmanıza gerek yok. Mevcut içeriğinizi optimize etmek için yazarlarınızın aylarca zaman ayırmasına da gerek yok.
Aslında, orijinal gönderiler iyi araştırılmış ve iyi yazılmışsa, bu süreç sadece ek bir kalite güvence katmanıdır.
Mevcut içeriğinizi optimize etmek için harcayacağınız çaba-ödül oranı, bunu düşük asılı meyvenin nihai örneği haline getirir. Yeni içeriğin mevcut varlıklarınızı keskinleştirmekten daha değerli olduğunu düşünme hatasına düşmeyin.
Bu nedenle, sitenizin tüm içeriğinin kapsamlı bir denetimini yapmak için zaman ayırın. Şirketinizin blogundaki her şeyi mevcut en iyi SEO uygulamalarıyla karşılaştırın ve gereken yerlerde değişiklikler yapın.
İşiniz organik trafiğe bağlıysa, kendinize bu düzeyde bir titizlik borçlusunuz. Ancak zaman her geçen gün elinizden kayıp gidiyorsa, ekibimize ulaşın ve SEO hizmetlerimizin işletmenize nasıl fayda sağlayabileceği konusunda sizinle konuşalım.