Google Algoritma Cezası Alan Büyük Web Siteleri
Sevgili misafirlerimiz; liste karışıktır, keyifli okumalar dilerim.
1. The New York Times: 2011 yılında ABD’nin ünlü medya servisi NYT, Google Panda güncellemesinden olumsuz etkilendi. Panda güncellemesi, düşük kaliteli içeriğe sahip siteleri hedef alıyordu. The New York Times, bu güncellemeden sonra organik arama trafiğinde önemli miktarda bir düşüş ivmesine geçti.
2. Expedia: 2014 yılında Expedia.com, Google Penguen güncellemesinden olumsuz etkilendi. Penguen algoritma güncellemesi, spam ve doğal olmayan link profilleri oluşturan web sitelerini hedef alıyordu. Expedia, bu güncellemeden sonra arama trafiğinde büyük bir düşüş yaşadı.
3. JC Penney: 2011 senesinde JC Penney, Google’ın Penguen güncellemesinden olumsuz etkilendi. Şirket, arama sıralamalarını yükseltmek için doğal olmayan linkler satın aldığı için cezalandırıldı. Bu ceza sonucunda şirketin itibarı ciddi derecede sarsıldı..
4. BMW Germany: Sene 2006’yı gösterdiğinde BMW’nin Almanya web sitesi, doorway page-lerin (giriş sayfaları) kullanımı nedeniyle Google arama motoru tarafından cezalandırıldı ve arama sonuçlarından tamamen çıkarıldı. Doorway page arama motorlarını yanıltmak ve kullanıcıları başka bir sayfaya yönlendirmek amacıyla oluşturulmuş katma değeri düşük sayfalardır. BMW bu hatayı kabul ederek doorway pageleri kaldırdı ve Google sonuçlarında tekrar listelenmeye başladı.
5. Genius: 2013 Haziran tarihinde Rap Genius, Google algoritma cezasına yakalandı. Web sitesi, blog yazarlarına şarkı sözlerini kendi sitelerinde paylaşmaları karşılığında Genius.com’a link vermelerini teklif ederek doğal olmayan geri bağlantılar (backlink) oluşturuyordu. Bu durum Google’ın yönergelerine aykırıydı ve Rap Genius’ın arama sıralamalarında düşüş yaşamasına neden oldu.
6. eBay: 2014 yılında eBay.com, Google’ın Panda güncellemesinden olumsuz etkilendi. eBay’in bazı sayfalarında düşük kaliteli ve kopya içerikler tespit edildi. Bu durum, eBay’in organik arama pozisyonlarında gerilemesine yol açtı.
7. Interflora: 2013 yılında İngiltere’nin en büyük çiçek teslimat şirketi olan Interflora, Google’un Penguen güncellemesinden olumsuz etkilendi. Şirket, doğal olmayan linkler satın alarak arama sıralamalarını manipüle etmeye çalıştığı için cezalandırıldı.
8. Washington Post: 2015 yılında Washington Post haber sitesine panda güncellemesi vurdu. Gazete, düşük kaliteli ve kopya içerikler nedeniyle organik trafiğinde büyük kayıplar yaşadı. Washington Post, bu durumu düzeltmek için eski içeriklerini güncelledi ve daha kaliteli içerikler üretmeye başladı.
9. Milliyet, Hürriyet: Hürriyet, Milliyet gibi büyük platformlar 3 günden kısa bir süreliğine deindexing sorunu ile karşılaştı. Bu olay arama motorlarından daha fazla trafik çekmek amacıyla düşük kalitede içerik oluşturmaları nedeni ile Google Türkiye’nin bir gözdağı olarak yorumlandı.
Google Bombing Şakaları ve Örnekleri:
Google Bombing, anchor text (bağlantı metni) manipülasyonu demektir. Tıklanabilir bağlantılara (backlink) web site ile tamamen alakasız bir metin girerek o anahtar kelime aramasında ilgili web sitesinin çıkmasına dayanır.
1. Miserable Failure: 2003 yılında Google’da Sefil Başarısızlık diye arama yapıldığında ilk sırada George W. Bush’un resmi Beyaz Saray biyografisine işaret eden sayfa yer alıyordu. Bush yönetimine protesto amaçlı yapılan bu olay google bombing’e ilk örnektir.
2. Liar: Bu anahtar kelime (Yalancı) araması yapılınca, Tony Blair’in resmi web sitesi ilk sırada yer alıyordu. Blair’in Irak Savaşı hakkında yaptığı açıklamalara bir tepki olarak gerçekleştirildi.
3. French Military Victories: Bu arama terimi, “Fransız askeri zaferleri” yerine “Fransız askeri yenilgileri” için sonuçlar veren sayfaları listelemek için yapılmıştı. Fransız askeri tarihinin bir parodisi olarak yapıldı.
4. More Evil than Satan himself: Microsoft’a karşı protesto olarak gerçekleştirilen bu anahtar kelime, 1999’da Microsoft’un ana sayfasına yönlendiriyordu. “Şeytanın kendisinden bile daha kötü” anlamına geliyor!
5. Weapons of Mass Destruction: ABD’nin Irak işgaline karşı protesto amaçlı yapılan başka bir google bombing.. Bu arama terimi, “Bu kitle imha silahları gösterilemiyor” yazan mizahi bir web sitesine yönlendiriyordu.