Web sitenizin Google arama sonuçlarında görünmemesi sinir bozucu olabilir, özellikle de nedenini bilmiyorsanız. İyi haber şu ki, çoğu sıralama sorununun tespit edilmesi kolaydır ve doğru stratejilerle çözülebilir. Köşeye sıkışmış hissediyorsanız, deneyimli bir SEO ajansı web sitenizde SEO’yu geliştirmenize ve tuzaklardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

İşte sitenizin sıralamada yer almamasının 9 nedeni ve daha iyi görünürlük için SEO’yu geliştirmeye yönelik en iyi ipuçlarımız.

1. Tarama Sorunları

Web siteniz tarama sorunları veya dizine ekleme sorunları nedeniyle sıralamada yer almıyor olabilir. Örneğin, Google’ın web sitenizi taramasını yanlışlıkla engellemiş olabilirsiniz.

Web sitenizin görünüp görünmediğini görmek için Google’a “site:” ve ardından web sitenizin URL’sini yazın. Örneğin, “site:bdp.org.tr”. yazınca web siteniz görünüyorsa, Google’ın en azından bazı sayfalarınızı dizine eklediğini biliyorsunuz demektir – o zaman diğer sıralama sorunlarını daha derinlemesine inceleyebilirsiniz.

Web siteniz hiç görünmüyorsa, içerik yönetim sisteminizin arka ucundaki dizinleme veya arama görünürlüğü ayarlarını kontrol edin. Belirli bir sayfa veya gönderi görünmüyorsa sayfa kaynak kodlarında “noindex” şeklinde arama yapın. Bunun için web sitenizİ tarayıcınızda açın ardıntan ctrl ve u tuşlarına aynı anda basın. Ayrıca robots.txt dosyanızı kontrol edin; arama motorlarına disallow verilmiş olabilir.

Web sitenizi Google Search Console’a eklemek ve Google’a bir site haritası göndermek de iyi bir fikirdir. Bu, Google’un web sitenizi daha iyi anlamasına ve daha etkili bir şekilde dizine eklemesine yardımcı olabilir.

Web sitenizi yeni açtıysanız veya yeni bir sayfa yayınladıysanız, bunun basit bir zaman faktörü olabileceğini unutmayın. Google’ın yeni sayfaları dizine eklemeye başlaması ortalama 1 hafta sürer. Bu nedenle birkaç gün bekleyin ve sorun devam ederse bir SEO uzmanından yardım alın.

2. Yavaş Sayfa Hızı

02 Yavaş Sayfa Hızı

Web sitenizin yüklenmesi 3 saniyeden uzun sürüyorsa hemen çıkma oranınız yüksek olabilir ve bu da arama sonuçlarındaki sıralamanızı etkileyebilir.

Google, internet sitelerini sıralarken hemen çıkma oranına dikkat eder. Kullanıcılar web sitenizden hemen çıkıyorsa bu durum, içeriğinizin kullanıcı dostu olmadığına işaret eder – ve Google bunu kullanıcılarına sunmak istemez.

Web sitenizi hızlandırarak SERP pozisyonlarınızı iyileştirebilirsiniz. Bunu yapmanın bazı yolları şunlardır;

  • Görsellerinizi optimize edin, sıkıştırın.
  • Gereksiz eklentileri kaldırın.
  • HTTP isteklerini -DOM- en aza indirin.
  • CSS ve JavaScript için delay veya defer kullanın.

3. Mobil Uyumluluk?!

Günümüzde, web siteniz mobil cihazlar için optimize edilmemişse hızla rakiplerinizin gerisinde kalırsınız. Pek çok kullanıcı internette telefon veya tablet kullanarak gezindiğinden, web sitenizin mobil cihazlarda da kullanımı kolay ve sezgisel olmalıdır.

Kötü kullanıcı deneyimi, arama motoru sıralamalarınızı olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle, siteniz şu anda mobil cihazlar için optimize edilmemişse, sitenizi duyarlı hale getirme konusunda bir web geliştiricisiyle konuşmaya değer. Bazı mevcut web siteleri mobil cihazlar için kolayca uyarlanabilirken, bazı eski sitelerin tamamen yeni bir web sitesi tasarımına sahip olması daha iyi olabilir.

4. Kötü Geri Bağlantılar

04 Kötü Geri Bağlantılar

Geri bağlantılar, başka sitelerden sizin web sitenize işaret eden bağlantılardır. Kaliteli geri bağlantılar, Google’a sayfanızın ne hakkında olduğunu anlatır. Bağlantı güvenilir bir kaynaktan geliyorsa, web sitenizin güvenilirliğini Google gözünde artırır..

Öte yandan, kötü geri bağlantılar sitenizin güvenilirliği üzerinde olumsuz bir etki yaratır hatta Google nebzinde sizi scam / spam site olarak nitelendirebilir. Hiçbir geri bağlantıya sahip olmamak da bir hatadır – kaliteli bağlantı oluşturma, Google’da organik erişimi artırmanın en iyi yollarından bir tanesidir.

Kaliteli geri bağlantıları şu şekilde elde edebilirsiniz:

  • Diğer web siteleri için konuk yazıları yazmak,
  • Paylaşmaya değer içerik oluşturmak,
  • İçeriğinizi sosyal medyada pazarlamak.

5. Eksik Anahtar Kelimeler

05 Eksik Anahtar Kelimeler

Sitenizi düzgün bir şekilde dizine ekleyebilmesi için Google’a sayfanızın ne hakkında olduğunu söylemeniz gerekir – anahtar kelimeler bu işe yarar. Sayfalarınızda hedef kitle için yanlış anahtar kelimeler kullanılıyorsa veya aynı anahtar kelime birden fazla sayfada kullanılıyorsanız dizine ekleme sorunları yaşayabilirsiniz.

Anahtar kelimenizi sayfanızda birkaç önemli yerde kullanmalısınız:

  • Sayfa başlığında
  • URL içerisinde
  • Meta açıklamada
  • En az bir H2 başlığında
  • Görsellerin alt etiketinde
  • İçeriğin başlangıcına, gövdesine yakın bir yerde ve
  • İçeriğin sonuna yakın bir alanda.

6. Anahtar Kelimelerin Aşırı Kullanımı

06 Anahtar Kelimelerin Aşırı Kullanımı

Anahtar kelime doldurma Google’ın cezalandırdığı bir siyah şapka seo tekniğidir. Sıralamanız üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir ve dikkatli olmazsanız Google cezası almanıza bile neden olacaktır.

Anahtar kelimeleri aşırı kullanmak yerine, anahtar kelimelerinizi doğal bir şekilde kullanmaya çalışın. Anahtar kelimeniz ne olursa olsun ve nereye koyarsanız koyun, sayfanızdaki içerik okunabilir, anlaşılabilir ve değer katıcı olmalıdır.

7. Google Cezası

07 Google Cezası

SEO için Google yönergelerine uymazsanız, herhangi bir Google cezasına çarptırılabilirsiniz. Böylece web sitenizin organik arama sonuçlarında bulunmasını zorlaşır bazı durumlarda imkansız hale gelebilir.

Google cezası almanızın nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Anahtar kelime doldurma (sayfa içi aşırı optimizasyon -aşırı seo- olarak da bilinir)
  • Doğal olmayan bağlantı oluşturma (bağlantı satın alma dahil)
  • Cloaking (kullanıcıları Google’a gösterdiğinizden farklı bir sayfaya yönlendirmek)
  • Düşük kaliteli içerik

Google cezaları otomatik veya manuel olarak verilebilir. Google cezası alıp almadığınızı kontrol etmek için Google Search Console’da oturum açın, Arama trafiğine gidin ve ardından Manuel eylemleri seçin.

Sorunu çözdükten sonra yeniden değerlendirme talebi gönderebilirsiniz. Google düzeltmeden memnun kalırsa cezayı kaldıracaktır.

8. Tutarsız İçerik

08 Tutarsız İçerik

Kalitesiz içerik yayınlamak veya seyrek içerik yayınlamak, arama sonuçları sayfasındaki sıralamanızı etkileyebilir.

Arada sırada veya ilham geldiğinde içerik yayınlamak yerine, bir içerik pazarlama planına ve programına sahip olmak en iyisidir.  Bu planlama Google’a aktif olduğunuzu ve yüksek kaliteli, değer katan içerikler yayınladığınızı gösterir. Bir içerik planı, işletmenizle ilgili farklı anahtar kelimeler için daha geniş bir kitleyi çekmenize de yardımcı olabilir.

Düşük kaliteli içerik, web sıralamanızın düşmesine ve hemen çıkma oranınızın artmasına neden olur. İçeriğinizin arama niyetine ve amacına yönelik olduğundan emin olun.

İçerik planınızın bir parçası olarak eski içerikleri gözden geçirmek ve mevcut içeriklerinizi optimize etmek de iyi bir fikirdir. İçeriğinizin nasıl performans gösterdiğini takip etmek, geliştirilecek alanları bulmanıza ve işe yarayan taktiklere odaklanmanıza yardımcı olur.

9. Rekabetçi Pazar

09 Rekabetçi Pazar

Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak söz konusu olduğunda bazı sektörler diğerlerinden daha rekabetçidir. Tüm SEO temellerini öğrendikten sonra, öne çıkmak için yenilik ve farklılık gerekir.

Bazı durumlarda, belirli anahtar kelimeler çok rekabetçi olabilir. Herkes bu anahtar kelimeler için sıralamaya girmeye çalışıyorsa, sizin bu alanda ilerlemeniz zor olacaktır. Bunun yerine, anahtar kelime taktiklerinizi yeniden gözden geçirmeyi deneyin.

Örneğin, uzun kuyruklu bir anahtar kelime stratejisi benimsemek, daha az rekabetçi ancak oldukça kazançlı anahtar kelime fırsatları bulmanıza yardımcı olabilir. “Avukat” anahtar kelimesini hedeflemek yerine daha spesifik olabilirsiniz: “İstanbul’da Avukat” veya “En İyi Boşanma Avukatı” gibi.

Bazı işletmeler için SEO taktiklerini PPC pazarlamayla birleştirmek daha iyi sonuçlar vermektedir. İşletmeniz için hangi pazarlama stratejilerinin en iyisi olduğundan emin değilseniz, seçenekler hakkında bir dijital pazarlama ajansıyla görüşün.