SEO söz konusu olduğunda, neye odaklanacağınızı bilmek zor olabilir. Yapmanız gereken çok şey var. Bunların hepsi iğneyi anlamlı bir şekilde hareket ettirmeyecektir.
‘Hakkımızda‘ sayfasının kullanışlı olmadığını düşünmek kolaydır. Nadiren organik veya ücretli trafik için bir açılış sayfası olarak kullanacaksınız, bu nedenle üzerinde zaman harcamak çok mantıklı değil. Doğru şekilde yazılmış ve oluşturulmuş bir ‘hakkımızda’ sayfası sandığınızdan çok daha önemli olabilir.
E-A-T kavramına önem verin.
E-A-T uzmanlık, otorite ve güvenilirlik anlamına gelir. Özetle, E-A-T Google’ın bir kişinin bir konu hakkında tavsiye vermek için nitelikli olup olmadığını ölçme şeklidir. Bunu nasıl yaptıkları biraz karmaşıktır. Ahrefs makalesinde şunları belirtiyor: Konuyla ilgili olarak, E-A-T bir bilgisayarın ölçebileceği bir şey değildir. Bunlar insani kavramlardır.
Bu nedenle Google, E-A-T’nin bu öncü göstergelerini ölçmek için algoritmasını oluşturuyor ve ardından insan ‘Arama Kalitesi Değerlendiricileri‘ne bu algoritmada yapılan değişikliklerin etkisini değerlendirtiyor.
Bu da E-A-T’mizi geliştirmenin aramada sıralama için önemli olduğunu bilmemiz için yeterlidir.
E-A-T’nizi geliştirmenin en iyi yollarından biri, ‘Hakkımızda’ sayfanıza hak ettiği ilgiyi göstermektir.
Birçok sektör ve niş için bu adım, web siteniz için bir dönüm noktası olmayacaktır. Google, tişörtler hakkında içerik yazmak için en iyi tişört şirketinin hangisi olduğuyla çok fazla ilgilenmez.
Your Money Your Life’ kategorisindeki sitelere bakalım. Bu siteler para ve sağlık gibi konulardan bahseden sitelerdir -ki Google için bu sektörler / alanlar son derece kritiktir. Nasıl para kazanılacağı ya da nasıl formda kalınacağı hakkında blog yazan ya da tıbbi tavsiyelerde bulunan kişilerin uygun niteliklere sahip olduğundan emin olmak istiyorlar.
E-A-T söz konusu olduğunda, geçmişiniz önemlidir.
İster kendimiz ister müşterilerimiz için olsun, BDP blogunda içerik yazarken spot ışığı yöntemine oldukça fazla odaklanıyoruz. Bu metin yazarlığı yöntemi, spot ışığının yazara değil okuyucuya tutulması anlamına gelir.
Her şeyi kendinize döndürürseniz, insanlar ilgilerini hızlıca kaybedecektir. Sürekli olarak birinin motivasyonunu düşünmeniz gerekir; arzuları ve korkuları, acı noktaları ve ihtiyaçları. Bazen de yüksek bir E-A-T puanı için spot ışıklarını biraz da kendinize çevirmeniz gerekecektir..
E-A-T potansiyel müşteri göstergeleri, sitenizde bahsedilen kimlik bilgileri ve sertifikalar gibi şeyleri içerir. Hakkımızda sayfası bunu yapmak için en iyi yerlerden biridir. Kendiniz ve geçmişiniz hakkında, yersiz hissettirmeden yazabilirsiniz.
Bu noktada şarkınızı söylemeye kendinizi fazla kaptırmayın. Bu fırsatı kullanıcılarınızla bağlantı kurmak için kullanın; onların sorunlarını ve motivasyon kaynaklarını kendi otorite inşanız için bağlam olarak kullanın.
Google E-A-T’nizi değerlendirmek için neye bakıyor?
Google’ın hemen her şeyde olduğu gibi, E-A-T süreci de sitenizi ve içeriğinizi ölçen + değerlendiren algoritmalarla başlar. Bu adımda algoritmanın neye benzediği hakkında hiçbir fikrimiz olmasa da, ‘Google Arama Kalitesi Değerlendiricileri Yönergeleri‘ takip ederek fikir sahibi olabilirsiniz. Temel olarak bunlar Google’ın insan ‘denetleyicilere’ sağladığı yönergelerdir. Google’ın arama sonuçlarının kalitesini manuel olarak değerlendiren kişiler bulunuyor. Yani algoritmanın performansını değerlendirirler.
1. Expertise (Uzmanlık)
E-A-T’deki E, belirli bir alanda gerekli beceri veya bilgiye sahip olduğunuzu gösterme yeteneğinizi ifade eder. Google, oluşturduğunuz içeriği destekleyecek kimlik bilgilerine sahip olduğunuzu görmek ister.
Uzmanlık, web sitesi düzeyinde değil, içerik oluşturucu düzeyinde değerlendirilir. Google bir sayfadaki ana içeriğin oluşturucusunu değerlendirirken güçlü bir ‘hakkımızda’ sayfasının gerekli olduğuna dair ilk ipucudur. Anonim bir web sitesi tarafından yazılan, atıfta bulunulmayan içerik, E-A-T önemli olduğunda iyi bir performans göstermeyecektir.
Bununla birlikte, resmi uzmanlık tek husus değildir. Google’ın deyimiyle ‘günlük uzmanlık’ hala değerlidir. Kişisel hikayeler ve anekdotlar paylaşan kişiler hala saygın kaynaklar olarak kabul edilmektedir. Bu konudaki uyarı, bunun tıbbi tavsiyeler için geçerli olmadığıdır. Hikayeler ve deneyimler değerlidir, ancak yalnızca spesifik teşhis ve uygulanabilir tavsiye alanının dışında kaldıkları sürece.
2. Authority (Otorite)
Bunu itibarınız gibi düşünün. Bahsettiğiniz konuyla mı tanınıyorsunuz yoksa açık kalp ameliyatı dersi veren bir pasta şefi misiniz? Search Rater’ın yönergeleri, iyi bir sıralama şansı için hem yazar profilimizin hem de genel web sitemizin otoritesinin eşit olmasını sağlamaya odaklanmamız gerektiğini gösteriyor.
İyi bir otorite için odaklanılması gereken 3 ana alan vardır. Web sitenizin ve yazarınızın yazdığınız konuyla ilgili olduğundan, her ikisinin de kimlik bilgilerinin düzgün olduğundan ve alanınızdaki diğer web sitelerinden geri bağlantılar kazandığınızdan emin olun. Bağlantılarla ilgili bu son nokta zor olabilir, ancak faaliyet gösterdiğiniz alanda tanınıyor olmanız önemlidir.
Otoritenin göreceli olduğunu unutmamak önemlidir. Dijital pazarlama alanında BDP otoriterdir. Ancak tıp hakkında konuşmak için tamamen yetkisiziz; Google da bunu biliyor.
3. Trust (Güven)
Uzmanlık için, Kalite Değerlendiricileri yazarınızı değerlendiriyor. Otorite, yazar ve sitenin kendisi. Güven için ise yazara, siteye VE içeriğe bakıyorlar. Size güvenilebileceğini kanıtlamak için içeriğinizin doğru olduğundan emin olmanız gerekir. İddialarınıza referans verin ve kaynaklarınızı paylaşın, %100 gerçeklere dayalı olun ve kullanıcıyı dikkat dağıtıcı gösterişli unsurlar, bannerlar ve reklamlarla yanıltmayın.
Ayrıca web sitenizin mimarisinin ve arka ucunun güvenli olduğundan emin olun. Örneğin SSL sertifikanız güncel değilse, hiç umudunuz yok demektir (eğer durum buysa başka sorunlarınız da var demektir -ki bu konuya başka bir zaman değineceğiz). Benzer şekilde Semrush şunları belirtiyor: “Kalite Değerlendirici Yönergelerinin 6.1 bölümünde Google, “güvenli olmayan bir bağlantıya sahip bir alışveriş ödeme sayfasından” güvenilmez olarak bahsetmektedir.”
Şirketinizin bilgilerinin çok açık, kolay erişilebilir olduğundan ve sizinle iletişime geçmenin 007 için bir görev olmadığından emin olmak isteyeceksiniz. Açık, şeffaf ayrıntılar güven oluşturmak için önemlidir. Bu adım, hem E-A-T hem de SEO için ve genel olarak potansiyel müşterilerle güven oluşturmak için geçerlidir.
Harika bir ‘hakkımızda’ sayfası ile E-A-T’den nasıl yararlanılır?
Güçlü, doğru ve ayrıntılı bir ‘hakkında’ sayfası yazmak için zaman ayırarak sitenizin E-A-T’sini oluşturmuş olursunuz. Google kimlik bilgilerinizi kolayca bulabilir ve hangi konuda uzman olduğunuzu kolayca görebilir. Google derken hem algoritmayı hem de insan Kalite Değerlendiricilerini kastediyorum.
‘Hakkımızda’ sayfası, web sitenize bağlantı vermeyi düşünen kişilere de güvence verir. Bazı potansiyel olarak bölücü iddialar içeren güçlü bir içerik oluşturduysanız, bunu bir yazar profili ve ‘hakkında’ sayfasıyla desteklemek söylediklerinize güvenilirlik kazandırır.
İyi bir hakkımızda sayfası hem Google’a hem de alanınızdaki diğer yayıncılara hizmet eder. E-A-T puanlarınızı yükseltir ve kaliteli bağlantılar alırsınız. Kaliteli bağlantılar söz konusu olduğunda, ‘hakkımızda’ sayfası genellikle haber kaynaklarının ve benzerlerinin şirketinize atıfta bulunurken bağlantılarını yönlendirecekleri yerdir; bu nedenle bu sayfayı değerli kılmak önemlidir.
‘Hakkımızda’ Sayfası Nasıl Yazılır?
Ekip sayfanızı yazmak roket bilimi gibi olmak zorunda değildir, ancak başlamadan önce bir planınız olmalıdır. İletişim kurmak için neyin en önemli olduğunu ve insanların sayfadan ne çıkarmasını istediğinizi belirleyin. Unutmayın ki E-A-T burada önemli olan unsur. Birçok kullanıcı, iş yapmak isteyecekleri türden bir şirket olup olmadığınızı anlamak için ‘hakkımızda’ sayfanızı kullanacaktır.
Önemli ipucu: Uzmanlığınızı, otoritenizi ve güvenilirliğinizi potansiyel bir müşteriye net bir şekilde iletebiliyorsanız, muhtemelen Google’ı da ikna etmişsinizdir.
Nihayetinde, müşteriniz en önemlisidir ve Google’ın algoritmaları onların ne arıyor olabileceğini yansıtacak şekilde tasarlanmıştır.
1. Marka hikayenizi iletin
Evet, bu güçlü E-A-T oluşturma üzerine bir yazı. Ancak, markanızın hikayesi de bunun bir parçası. Hem de büyük bir parçası. Marka hikayesi, her şeyin nasıl ve neden ortaya çıktığını içermelidir. Burada marka değerlerine, misyon ve vizyonunuza girebilirsiniz, ancak müşterinizin dikkat süresini göz önünde bulundurun.
Kullanıcılar, otobiyografinizi okumak istemiyorlar, mümkün olduğunca çabuk kim olduğunuzu anlamak istiyorlar. Neden mi? Böylece sizinle aynı fikirde olup olmadıklarına dair bilinçaltında bir karar verebilirler.
Bunu mümkün kılmak için burada ‘spot ışığı yöntemini’ kullanın; sadece kendinizden bahsetmek yerine müşteriniz için neler yapabileceğinize odaklanın. Olayları, müşterinize nasıl fayda sağladıkları ve şimdi bunun ne kadar büyük bir başarı olduğu bağlamında çerçeveleyin.
2. E-A-T’nizi gösterin
İş hayatında geçirdiğiniz yıllar, akreditasyonlar ve sertifikalar, ödüller ve daha fazlası gibi konulara girin. Tüm bunlar hem algoritma hem de potansiyel müşterilerinizin güveni için önemlidir.
Yine, bunu müşterilerinize sağlayacağınız faydayı gösterecek şekilde çerçevelemeye çalışın. Geçirdiğiniz uzun ve zorlu eğitim sürecinden bahsetmek yerine, ne kadar çok şey öğrendiğinize ve bunun size hedef kitlenize yardımcı olma konusunda nasıl olağanüstü bir yetenek kazandırdığına odaklanın. ‘Ne’den ziyade ‘neden önemli’ye odaklanın.
Sektörünüzle/niş alanınızla ilgili yaşanmış deneyimleri de ekleyin. Google’ın ‘günlük uzmanlığı’ lehinize puan olarak değerlendirdiğini unutmayın. Hedef kitleniz de öyle.
3. Güdülerinizi gösterin
Pek çok insan bir şirketi değerlendirirken motivasyonlarını göz önünde bulundurur. Elbette en bariz olanı finansal nedenlerdir, en büyük ve en iyi markaların hepsinin daha yüksek bir amacı vardır. Bu kısmen markanızda ve marka misyon beyanınızda yer alır, ancak daha ileri gidebilir ve açıkça belirtebilirsiniz neden bu işi yapıyorsunuz. Neyi başarmayı umuyorsunuz? Nasıl bir değişim yaratmaya çalışıyorsunuz?
Tabiri caizse elinizi göstermek, insanların size güvenmesine yardımcı olur. Eğer anlaşmadan ne elde ettiğinizi açıkça görebilirlerse (finansal teşvik dışında), o zaman ‘değer değişimini’ anlamak için daha donanımlı olurlar. Örneğin düşük fiyat vaat ediyorsanız, birçok kişi daha düşük kalite varsayacaktır. Ancak düşük fiyatlarınızın nedeni gerçekten bir fark yaratmaya çalışmanız ve çok düşük marjlarla çalışmanızsa, bunu söylemek iyi bir fikirdir. Bununla birlikte, böyle bir şeyi desteklediğinizden emin olun. ‘Göster, söyleme’ hatırlanması gereken önemli bir ifadedir!
4. Kişiselleştirin
‘Hakkımızda’ sayfanızda bol miktarda video, alıntı ve ekibinizin fotoğraflarını kullanın. İnsanlar aşağıdakileri anlamak için bu sayfayı ziyaret eder siz kimsiniz?Kişisel olmayan bir web sitesi yerine bir yüze ve bir isme güvenmek çok daha kolaydır!
5. ‘Hakkımızda’ sayfasının hala bir satış değeri olduğunu unutmayın
Web sitenizdeki her metin parçası, ideal müşterinize değer teklifinizi iletmek için çalışmalıdır. Bu durum, ‘ne pahasına olursa olsun, her zaman satış yapın’ anlamına gelmez ve ‘hakkımızda’ sayfasında durumunuzu ortaya koymaktan korkmamanız gerektiği anlamına gelir. Mantıklı olduğu yerlerde müşterinizin sorunlu noktalarından bahsedin ve okuyucularınızın aradıkları çözümün siz olup olmadığınıza karar verebilmeleri için pazardaki yeriniz hakkında net bir fikir edinmelerini sağlamayı hedefleyin.