HTML Meta Tags

Web sitelerinizde kullanabileceğiniz meta – etiketler hakkında en kapsamlı bilgiler burada yer alıyor! Daha iyi bir arama motoru sıralaması ve seo için HTML5 uyumlu meta tags’ler kullanın!

  • Meta Tag Analiz aracımızı da kullanabilirsiniz, böylece web sayfasındaki tüm meta etiketleri tek tıklama ile extractor edebilirsiniz.

Temel Meta Etiketleri

<meta charset=”UTF-8″> : Karakter kodlamasını ifade eder, genellikle UTF-8 tercih edilir. Sayfanızın Türkçe karakterleri (ç, ğ, ı, ö, ş, ü) doğru şekilde görüntülemesini sağlar.

<meta name=”keywords” content=”seo, seo uzmanı, seo danışmanı, arama motoru optimizasyonu”> : Eskiden arama motorları tarafından dikkate alınan bu meta tag, artık Google tarafında bir şey ifade etmemektedir. Zamanında evet, sayfanızı hedefleyen anahtar kelimeler için kullanılırdı. Arama motorlarının gelişmesiyle birlikte algoritmalar bir sayfanın içeriğini anlayacak konuma gelmiştir. Google, Bing – Yahoo! ve Yandex bir meta search engine olmadığından kullanmanızı (kod-kalabalığı) önermeyiz.

<meta name=”description” content=”160 Karakter bir açıklama”> : Sayfanızı en iyi şekilde betimleyen kısa ve öz açıklamadır. (maks 160 karakter). Arama sonuçlarında snippet olarak başlık kısmının altında görünür ve kullanıcıları sayfanıza çekmek için önemlidir. Yüksek bir CTR (Tıklama oranı), sıralamanızı geliştirebilir.

<meta name=”subject” content=”Kategori & Konu”> : Sayfanızın konusunu veya kategorisini belirtir. Örneğin, cep telefonları hakkında bir blog yazısı için “teknoloji veya elektronik” ; Facebook hakkında bir blog yazısı için “sosyal medya” gibi.

<meta name=”copyright” content=”Şirket Adı”> : Sayfanızın telif hakkı bilgilerini içerir. Örneğin, “© 2024 BDP” gibi.

<meta name=”language” content=”tr”> : Sayfanızın dilini belirtir. Türkçe sayfalar için “tr” kullanılmalıdır.

<meta name=”robots” content=”index,follow”> : Arama motorlarına sayfanızı indekslemelerini (arama sonuçlarına -dizine- eklemelerini) ve sayfadaki bağlantıları takip etmelerini (follow) söyler.

<meta name=”revised” content=”Pazar, 18 Temmuz 2015, 17:15″> : Sayfanın son güncellenme tarihini ve saatini belirtir.

<meta name=”abstract” content=””>
<meta name=”topic” content=””>
<meta name=”summary” content=””>

Bu meta etiketleri, sayfanızın kısa bir özetini vermek için kullanılabilir ancak modern arama motorları bunları genellikle kullanmazlar.

<meta name=”Classification” content=”Business”> : Sayfanızın kategorisini veya sınıflandırmasını belirtir. Örneğin, “Business” (İş), “Education” (Eğitim), “Entertainment” (Eğlence) gibi.

<meta name=”author” content=”Adınız, [email protected]”> : Yazarının adını ve e-posta adresini belirtir.

<meta name=”designer” content=””> : Web sitesini tasarlayanın adını belirtir.

<meta name=”reply-to” content=”[email protected]”> : Sayfayla ilgili geri bildirimlerin gönderilmesi gereken e-posta adresini belirtir.

<meta name=”owner” content=””> : Sayfa sahibinin adını belirtir.

<meta name=”url” content=”https://bdp.org.tr/”>
<meta name=”identifier-URL” content=”https://bdp.org.tr/”> :

Bu meta etiketleri, sayfanızın tam adresini (URL) belirtir

<meta name=”directory” content=”submission”> : Sayfanın bir dizine gönderildiğini belirtir.

<meta name=”pagename” content=”Sayfa Adı”> : Sayfanızın adını belirtir.

<meta name=”category” content=””> : Sayfanın kategorisini belirtir.

<meta name=”coverage” content=”Worldwide”>
<meta name=”distribution” content=”Global”> :

Bu meta etiketleri, sayfanızın hedef kitlesinin coğrafi kapsamını belirtir. “Worldwide” ve “Global” dünya çapında bir kitleye yönelik olduğunu gösterir.

<meta name=”rating” content=”General”> : Sayfanızın içerik derecelendirmesini belirtir. “General” genel bir kitleye uygun olduğunu gösterir.

<meta name=”revisit-after” content=”7 days”> : Arama motorlarına sayfanızı ne sıklıkla tekrar ziyaret etmeleri gerektiğini söyler.

<meta name=”subtitle” content=”Alt Başlık”> : Sayfanın alt başlıklarını belirtir. H2, H3 ve H4 metinlerini buraya yazabilirsiniz. Her bir heading eklemesi için meta kodunu tekrar kullanın.

<meta name=”target” content=”all”> : Sayfanın hedef kitlesini belirtir. “all” tüm kitlelere uygun olduğunu gösterir.

<meta name=”HandheldFriendly” content=”True”>
<meta name=”MobileOptimized” content=”320″> :

Bu meta etiketleri, sayfanızın mobil cihazlar için optimize edilip edilmediğini gösterir. MobileOptimized, Windows için; HandheldFriendly ise Blackberry’de kullanılırdı. Bunun yerine artık “viewport” destekleniyor.

<meta name=”date” content=”Sep. 21, 2023″>
<meta name=”search_date” content=”2023-09-21″> :

Bu meta etiketleri, sayfanın yayınlanma veya arama tarihini belirtir.

<meta name=”DC.title” content=”SEO Web Sitesi”> : Sayfanın başlığını belirtir.

<meta name=”ResourceLoaderDynamicStyles” content=””> : Sayfanın dinamik stillerini yönetmek için kullanılır.

<meta name=”medium” content=”blog”> : Sayfanın bir blog yazısı olduğunu belirtir.

<meta name=”syndication-source” content=”https://bdp.org.tr/”>
<meta name=”original-source” content=”https://bdp.org.tr/”> :

Bu meta etiketleri, sayfanın orijinal kaynağını belirtir.

<meta name=”verify-v1″ content=”verification-code”> : Google Search Console’da web sitesi sahipliğini doğrulamak için kullanılır. “verification-code” yerine doğrulama kodunuzu yazmalısınız.

<meta name=”y_key” content=”key”> : Yahoo! Site Explorer ile ilgilidir. “key” yerine Yahoo! tarafından sağlanan anahtarınızı yazmalısınız. Artık Yahoo sonuçları Bing altyapısından sağlandığından bu meta tag kullanılmamaktadır.

<meta name=”pageKey” content=”guest-home”> : Sayfanın anahtarını belirtir.

<meta itemprop=”name” content=”jQTouch”> : Schema.org mikro verisi için kullanılır ve sayfanın adını belirtir.

<meta http-equiv=”Expires” content=”0″>
<meta http-equiv=”Pragma” content=”no-cache”>
<meta http-equiv=”Cache-Control” content=”no-cache”> :

Bu meta etiketleri, tarayıcıya sayfayı önbelleğe almamasını, her seferinde sunucudan yeni bir kopya istemesini söyler.

<meta http-equiv=”imagetoolbar” content=”no”> : Internet Explorer’ın resim araç çubuğunu göstermesini engeller.

<meta http-equiv=”x-dns-prefetch-control” content=”on”> : Tarayıcının DNS önceden getirme özelliğini etkin hale getirir.

Apple (iOS) Meta Etiketleri

  • <meta name=”apple-mobile-web-app-title” content=”My App”> : iOS 6 ve üzeri cihazlarda, web uygulamanız ana ekrana eklendiğinde görünecek ismi belirler. Bu örnekte “My App” olarak belirtilmiş.
  • <meta name=”apple-mobile-web-app-capable” content=”yes”> : iOS cihazlarına web sitenizin bir uygulama gibi davranmasını söyler. Böylece Safari arayüzünden bağımsız, tam ekran deneyimi sunabilirsiniz.
  • <meta name=”apple-touch-fullscreen” content=”yes”> : Web uygulamanızın iOS cihazlarında tam ekran çalışmasını sağlar, böylece üstteki durum çubuğunu gizlenecektir.
  • <meta name=”apple-mobile-web-app-status-bar-style” content=”black”> : iOS cihazlarının durum çubuğunun rengini belirler. “black” siyah, “default” ise varsayılan olarak gri olur.
  • <meta name=”format-detection” content=”telephone=no”> : iOS cihazlarında telefon numaralarının otomatik olarak algılanmasını ve tıklanabilir hale getirilmesini engeller.
  • <meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1.0, maximum-scale=1.0, user-scalable=no”> : Web sitenizin mobil cihazlarda nasıl görüntüleneceğini ayarlar. Bu örnekte, sitenin genişliği cihazın genişliğine eşitlenir, başlangıçta 1.0 ölçeğinde görüntülenir, maksimum ölçekleme 1.0 ile sınırlandırılır ve kullanıcının yakınlaştırmasına izin verilmez.

Link Etiketleri:

  • <link href=”/apple-touch-icon.png” rel=”apple-touch-icon” type=”image/png”> : iOS cihazlarına web uygulamanız ana ekrana eklendiğinde kullanılacak ikonun yolunu belirtir.
  • <link href=”touch-icon-ipad.png” rel=”apple-touch-icon” sizes=”72×72″>
    <link href=”touch-icon-iphone4.png” rel=”apple-touch-icon” sizes=”114×114″> : Farklı boyutlarda ana ekran ikonları belirtir. iPad için 72×72 piksel ve iPhone 4 için 114×114 piksel gibi.
  • <link href=”/startup.png” rel=”apple-touch-startup-image”> : iOS cihazlarda web uygulamanız yüklenirken gösterilecek başlangıç ekranı görselini belirtir.
  • <link href=”https://github.com/images/touch-icon-iphone4.png” sizes=”114×114″ rel=”apple-touch-icon-precomposed”>
  • <link href=”https://github.com/images/touch-icon-ipad.png” sizes=”72×72″ rel=”apple-touch-icon-precomposed”>
    <link href=”https://github.com/images/apple-touch-icon-57×57.png” sizes=”57×57″ rel=”apple-touch-icon-precomposed”> : Farklı boyutlarda önceden oluşturulmuş (gloss effect içermeyen) ana ekran ikonlarını belirtir.

Internet Explorer Meta Etiketleri

  • <meta http-equiv=”Page-Enter” content=”RevealTrans(Duration=2.0,Transition=2)”> : Internet Explorer’da sayfa yüklenirken özel bir geçiş efekti kullanır. Bu örnekte, 2 saniye süren ve 2 numaralı geçiş türünü kullanan bir efekt tanımlar.
  • <meta http-equiv=”Page-Exit” content=”RevealTrans(Duration=3.0,Transition=12)”> : Internet Explorer’da sayfadan çıkarken kullanılacak başka bir geçiş efekti belirler. Bu örnekte, 3 saniye süren ve 12 numaralı geçiş türünü kullanır.
  • <meta name=”mssmarttagspreventparsing” content=”true”> : Internet Explorer’ın sayfadaki “smart tag” olarak adlandırılan özel etiketleri işlemesini engeller.
  • <meta content=”IE=edge,chrome=1″ http-equiv=”X-UA-Compatible”/> : Internet Explorer’a sayfayı en son sürümünün özelliklerini kullanarak görüntülemesini söyler ve Chrome Frame eklentisi varsa onun da kullanılmasını sağlar.
  • <meta http-equiv=”cleartype” content=”on”> : Internet Explorer’da ClearType teknolojisini etkinleştirir. Bu teknoloji, ekran üzerindeki metinlerin daha net ve okunabilir olmasını sağlar.

Diğer HTML Meta Etiketleri – Tümü

<meta name=”application-name” content=”My App” />
<meta name=”msapplication-TileColor” content=” #009900″ />
<meta name=”msapplication-square70x70logo” content=”images/smalltile.png” />
<meta name=”msapplication-square150x150logo” content=”images/mediumtile.png” />
<meta name=”msapplication-wide310x150logo” content=”images/widetile.png” />
<meta name=”msapplication-square310x310logo” content=”images/largetile.png” />
<meta name=”msapplication-notification” content=”frequency=30; polling-uri=notifications/contoso1.xml; polling-uri2=notifications/contoso2.xml; polling-uri3=notifications/contoso3.xml” />

<meta name=”blogcatalog”>

<meta name=”csrf-param” content=”authenticity_token”>
<meta name=”csrf-token” content=”/bZVwvomkAnwAI1Qd37lFeewvpOIiackk9121fFwWwc=”>

<link rel=”alternate” type=”application/rss+xml” title=”RSS” href=”https://feeds.feedburner.com/martini”>
<link rel=”alternate” type=”application/atom+xml” title=”Atom 0.3″ href=”https://example.com/feed.atom”>
<link rel=”shortcut icon” type=”image/ico” href=”/favicon.ico”>
<link rel=”fluid-icon” type=”image/png” href=”/fluid-icon.png”>
<link rel=”me” type=”text/html” href=”https://plus.google.com/110258560200597176716″>
<link rel=”shortlink” href=”https://bdp.org.tr/”>
<link rel=”archives” title=”May 2003″ href=”https://bdp.org.tr/”>
<link rel=”index” title=”DeWitt Clinton” href=”https://bdp.org.tr/”>
<link rel=”start” title=”Pattern Recognition 1″ href=”https://bdp.org.tr/articles/index.html”>
<link rel=”bookmark” title=”Styleguide” href=”https://paulrobertlloyd.com/about/styleguide/”>
<link rel=”search” href=”/search.xml” type=”application/opensearchdescription+xml” title=”Viatropos”>

<link rel=”self” type=”application/atom+xml” href=”https://bdp.org.tr/patterns/fundamental/functional.html”>
<link rel=”first” href=”https://bdp.org.tr/patterns/fundamental/delegation.html”>
<link rel=”next” href=”https://bdp.org.tr/patterns/fundamental/immutable.html”>
<link rel=”previous” href=”https://bdp.org.tr/patterns/fundamental/delegation.html”>
<link rel=”last” href=”https://bdp.org.tr/patterns/fundamental/interface.html”>

<link rel=”canonical” href=”https://bdp.org.tr/patterns/fundamental/interface.html”>
<link rel=”EditURI” type=”application/rsd+xml” title=”RSD” href=”https://bdp.org.tr/xmlrpc.php?rsd”>
<link rel=”pingback” href=”https://bdp.org.tr/xmlrpc.php”>
<link rel=”stylesheet” media=”only screen and (max-device-width: 480px)” href=”https://bdp.org.tr/css/59973ab.css” type=”text/css”>
<link rel=”wlwmanifest” href=”https://bdp.org.tr/wp-includes/wlwmanifest.xml” type=”application/wlwmanifest+xml”>

<link rel=”help” title=”FAQ” href=”/faq”>
<link rel=”logo” type=”image/svg” href=”https://playfoursquare.s3.amazonaws.com/press/logo/foursquare-logo.svg”>
<link rel=”P3Pv1″ href=”/w3c/p3p.xml”>
<link rel=”publisher” href=”https://plus.google.com/110258560200597176716″>
<link rel=”image_src” href=”https://bdp.org.tr/docs/img/patterns/fundamental/interface.png” type=”image/png”>

<link rel=”author” href=”humans.txt” type=”text/plain”>
<link href=”https://bdp.org.tr/” rel=”original-source”>
<link rel=”profile” title=”Microformats” href=”https://bdp.org.tr/”>
<link rel=”profile” href=”https://bdp.org.tr/”>

Kaynakça:

  1. https://gist.github.com/whitingx/3840905
  2. https://gist.github.com/lancejpollard/1978404